Eventum

Nyheter

14/11/2019, 11:07:03

_ax26077

Unga klimathjältar prisades i Stockholm

Igår, den 13 november, hölls prisutdelningen av den fjärde upplagan av Children’s Climate Prize – ett av de största internationella klimatpriserna för unga. Intresset för tävlingen har varit större än någonsin och antalet bidrag har slagit rekord. Nytt för i år är att det delades ut två priser. Utöver att prisas under en galakväll på Stockholms stadshus så är vinnarna på plats i Stockholm för att inspirera och träffa andra miljökämpar.

Det internationella klimatpriset anordnas för att lyfta och hylla barn och ungdomar i åldrarna 12–17 år som driver frågor inom klimat och miljö samt kommer med innovativa lösningar på hållbarhetsutmaningar. Children’s Climate Prize har vuxit för varje år sedan starten 2016 och i år har rekordmånga bidrag från hela världen skickats in.

– Det här är ett mycket speciellt projekt för alla involverade och därför extra glädjande för oss som varit med och producerat det sedan starten att se hur intresset fortsätter växa. För fyra år sedan vågade vi nästan inte drömma om att Children’s Climate Prize skulle få ett sådant internationellt erkännande som det har idag. Arbetet med priset, varumärket och eventet pågår året runt för oss. I söndags tog vi emot vinnarna som nu haft intensiva men spännande dagar i Stockholm, säger Marie Karlsson, VD på Eventum.

Stockholms stadshus har tillsammans med Sveriges yngsta mästerkock 2019, Agnes Fredriksson, tagit fram en helt växtbaserad meny till onsdagens gala. Utöver den skräddarsydda menyn, tal från vinnarna och prisutdelning bjöd kvällen också på uppträdanden från Mariette och Felix Sandman. I publiken sitter politiker, akademiker, företagsledare, kändisar och media med starka band till klimatfrågor.

Vinnarna som i år tog emot det internationella klimatpriser är Shreya Ramachandran från USA och bröderna Vihaan och Nav Agarwal från Indien. Shreya vann i kategorin Children’s Climate Prize för sitt vattenkonserveringsprojekt, The Grey Water Project. De båda bröderna blev först med att vinna i den nya kategorin Clean Air, för sitt återvinningsprojekt One Step Greener. Vinnarna belönas med 100 000 kronor vardera för att kunna utveckla sina projekt.

Årets jury bestod av juryordförande Johan Kuylenstierna, Senior advisor till Stockholm Environment Institute, Micael Dahlén, författare och ekonomiprofessor på Handelshögskolan, Luca Berardi, finalist vid Children’s Climate Prize 2016 och mottagare av Lunds Miljöpris 2018, Rebecka Le Moine, Naturvårdsbiolog som utsågs till Årets miljöhjälte 2017 av Världsnaturfonden, Begonia Randhav, Ambassadör för One Young World och WWF Sweden Youth, Gustav Johansson, kock som driver Sveriges största veganska matblogg Jävligt gott och Lars Dunberger, Clean Air Expert på Blueair och Ylva Folin, representant för Telge Energi.

Children’s Climate Prize är initierat av det svenska elbolaget Telge Energi, som i över 11 år tagit ställning för hållbar utveckling genom att uteslutande arbeta med förnybar energi. Initiativet startades då Telge Energi ville göra mer för att bidra till förändring och stötta unga som aktivt engagerar sig i och driver hållbarhetsfrågor. Det nya Clean Air-priset är instiftat av det Svenska luftreningsföretaget Blueair.

_ax25989 ax106822 _ax25933 ax106829

För ytterligare information besök: www.ccprize.org